Błonnik w zdrowej diecie

Choć jeszcze nie tak dawno uznawano go za zbędny składnik diety, zdrowe menu nie może się obejść bez produktów będących jego dobrym źródłem. Błonnik to substancja wyjątkowa, dzięki której możemy utrzymać w dobrej formie swój przewód pokarmowy, a jednocześnie – zadbać o swą sylwetkę. Dlaczego zdrowa dieta wymaga odpowiednich ilości błonnika? W jakich produktach spożywczych znajduje się ta substancja?

Błonnik to nic innego, jak te węglowodany, których nasz układ pokarmowy nie jest w stanie strawić. Nie dostarczają nam one ani kalorii, ani żadnych składników pokarmowych, a mimo to mają ogromny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. To właśnie błonnik sprawia, że z naszego przewodu pokarmowego szybko i skutecznie usuwane są szkodliwe substancje. Błonnik zapewnia nam na dłużej uczucie sytości, dzięki czemu ułatwia nam odchudzanie się oraz dbanie o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Błonnik chroni nas też przed zaparciami, wahaniami stężenia glukozy we krwi oraz przed tymi problemami, za które odpowiada nadmierna ilość złego cholesterolu we krwi.

Jakie produkty spożywcze mogą się zatem okazać najlepszym źródłem tej ważnej dla naszego zdrowia substancji? Rewelacyjnymi składnikami zdrowej i pełnej błonnika diety, są świeże owoce i warzywa. To produkty, po które z pewnością warto sięgać regularnie. Dobrymi źródłami błonnika pokarmowego są też pełne ziarna zbóż oraz powstające z nich produkty spożywcze. Brązowy ryż, płatki owsiane, amarantus oraz kasza gryczana – oto składniki, dzięki którym nasz organizm może sporo zyskać. W zdrowej diecie powinny się tez pojawić rośliny strączkowe, również zawierające sporo błonnika. Uwzględnienie ich w menu przyniesie nam wiele korzyści i sprawi, że zdrowa dieta nabierze wspaniałego charakteru.