Jak oszczędzać zdrowo się odżywiając?

Wprowadzając nowy styl życia, często zastanawiamy się czy podołamy nowej codzienności. Bijemy się z myślami, z naszą silną wolą, zadajemy sobie mnóstwo pytań. Chcielibyśmy przecież być lepsi, czuć się bardziej zdrowo i rześko. W obecnych czasach, oprócz regularnych treningów wiele osób wprowadza sobie zdrowe odżywianie – i to jest bardzo dobry krok!

Ale jak nie zwariować widząc w marketach ceny ekologicznej żywności?

Czy da się jeść zdrowo i nie zbankrutować? Jest na to kilka rad. Przede wszystkim planuj posiłki. Zastanów się, co jesz najczęściej, aby uniknąć marnowania jedzenia oraz postaraj się gotować przynajmniej na 2 dni. Z resztek jednego dania przygotuj kolejne np. na śniadanie. Zdrowe odżywianie kojarzy się głównie z owocami i warzywami, dlatego wybieraj sezonowe owoce, które zawsze są tańsze od tych spoza sezonu. Możesz nawet kupić więcej i zamrozić (truskawki, maliny, porzeczki, jagody), by mieć „na zimę”. Zwróć również uwagę na banany z brązowymi kropkami. Zazwyczaj są na przecenie ze względu na swoją niską wartość wizualną, ale nic bardziej mylnego! To właśnie wtedy są najlepiej przyswajane przez nasz organizm i warto je kupować. Z tanich warzyw postaw na ziemniaki, cukinię oraz dynię. Są „wielofunkcyjne”, można je upiec lub ugotować na wiele sposobów, zrobić z nich leczo, zupy, a z cukinii również makaron. Zamiast drogich orzechów możesz śmiało kupować wiórki kokosowe bogate w tłuszcze i błonnik, dające uczucie sytości. To tylko kilka ze wskazówek dotyczących oszczędzania przy zdrowym odżywianiu, ale czyż nie pożytecznych? Warto głębiej zainteresować się tematem i już nigdy więcej nie przepłacać za zdrowe produkty!