Witamina C

Witamina C jest wyjątkowo cenną dla naszego organizmu substancją, a zdrowa dieta powinna nam jej dostarczać każdego dnia. Dlaczego ta substancja jest tak ważna? Bo spełnia ona w naszym organizmie wiele ważnych zadań. Witamina C skutecznie wspiera naturalną odporność organizmu, zatem w naszym codziennym menu nie może jej zabraknąć. Substancja ta wpływa również na szereg procesów metabolicznych oraz na syntezę kolagenu.

Witamina C ma też do odegrania bardzo ważną rolę w procesie biosyntezy hormonów kory nadnerczy, jest też skutecznym pogromcą bakterii. Gdy w naszej diecie zabraknie odpowiednich ilości witaminy C, nasz organizm zaczyna się borykać z licznymi problemami. Jakie objawy mogą świadczyć o braku odpowiednich ilości tego składnika odżywczego? Niedobory witaminy C objawiają się m. in. bólami mięśni, zmęczeniem oraz apatią. Brak odpowiedniej ilości witaminy C w diecie przyczynia się też do znacznego osłabienia włosowatych, bywa też jedną z głównych przyczyn problemów związanych z utratą apetytu.

Problemy związane z tworzeniem się kolagenu, wolniejsze gojenie się ran – oto kolejne objawy, które powinny wzbudzić nasze zaniepokojenie. W jaki sposób każdy z nas może uzupełnić niedobory witaminy C? Podstawa to zdrowa dieta, w której regularnie będą się pojawiały takie produkty, jak cebula, cytrusy, czarna porzeczka czy rzepa. Bób, rzodkiewka oraz jabłka to kolejne produkty spożywcze, w których można znaleźć większe ilości witaminy C. Substancja ta znajduje się również w kapuście (również w tej kiszonej) oraz w tak ważnym składniku polskiej kuchni, jakim są ziemniaki.