Kiedy szczególnie dbać o zdrowie?

O własne zdrowie należy dbać zawsze, ponieważ wirusy i bakterie mogą zacząć atakować niezależnie od pory roku. Jesienią, zimą i wczesną wiosną jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia, dlatego trzeba wzmacniać odporność i prowadzić higieniczny tryb życia.

Co robić, aby być zdrowym cały rok?

Ważne jest, czy żywność, którą spożywamy, jest bogata w składniki odżywcze. Żywność wysokoprzetworzona, słodycze, alkohol powodują tycie, ospałość i apatię. Brak odpowiedniej ilości witamin i minerałów w diecie obniża odporność i zwiększa ryzyko przeziębień i nie tylko. Dlatego każdego dnia trzeba jeść owoce, warzywa, mięso, ryby, pieczywo pełnoziarniste. Aby być zdrowym przez cały rok, potrzebna jest zróżnicowana dieta, odpowiednia ilość snu oraz aktywność fizyczna.

Co robić, by wspomóc odporność?

Oprócz aktywnego trybu życia, unikania niezdrowych przekąsek jesienią, zimą, czy wczesną wiosną, warto szczególnie zadbać o wzmocnienie odporności. Najlepiej wybierać naturalne i sprawdzone sposoby. Świeże owoce i warzywa to najlepsze źródło witamin i mikroelementów, jednak gdy nie mamy pewności, że dostarczamy ich wystarczająco dużo, warto sięgnąć po suplementy. Produktem, który jest zalecany w okresach obniżonej odporności, jest acerola. Jest to owoc, który pochodzi z Ameryki Środkowej. Acerola jest źródłem witaminy C, A, K, E witamin z grupy B oraz minerałów m.in. wapnia, żelaza, magnezu. Jest stosowana w celu wzmocnienia odporności, ponieważ ma bardzo wysoką zawartość witaminy C. W Europie acerola jest dostępna w postaci sproszkowanej, soków lub mrożonych koncentratów.

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, zwalcza infekcje, hamuje rozwój bakterii i dlatego jest zalecany w okresie jesienno- zimowym, aby wspomóc odporność. Olejki eteryczne zawarte w czosnku nie należą do lubianych zapachów, lecz to one sprawiają, że czosnek ma tak wszechstronne działanie. Dlatego najzdrowszy jest czosnek surowy. Osoby, które nie akceptują tego specyficznego zapachu, mogą sięgnąć po bezwonny preparat z czosnku.

Jesienią i zimą do organizmu jest dostarczane za mało słońca, dlatego istnieje duże ryzyko niedoboru witaminy D, która jest ważna dla zdrowych kości, mięśni, ale również dla odporności. Witamina D odpowiada także za stan nastroju. W przypadku niedoboru witaminy D może dojść nawet do depresji. Najlepiej stosować suplementy zawierające witaminę D, gdyż jej podaż z pożywieniem jest trudna.