Korzyści zdrowotne Pau D’arco

Pau D’arco, zwany również lapacho, czy też „herbatą Inków”, jest napojem, którego lecznicze działanie i właściwości już dawno odkryły plemiona Ameryki Środkowej i Południowej. W tradycyjnej medycynie Indian Ameryki Łacińskiej do dziś dzień lapacho wykorzystuje się do leczenia praktycznie wszystkich dolegliwości: grzybicy, przeziębienia, a nawet raka. Jednak eksperci ostrzegają – pau d’arco może również powodować działania niepożądane oraz istnieje wiele przeciwwskazań dotyczących jego stosowania.

Czym jest lapacho (Pau D’arco)?

Lapacho, określane również pau d’arco, taheebo, ipe roxo lub ta huari, to różne nazwy rosnącego w lasach deszczowych Ameryki Południowej i Środkowej drzewa. Z wewnętrznej warstwy jego kory pozyskuje się susz, na bazie którego możliwe jest przygotowanie naparu. Od dawien dawna różne odmiany pau d’arco są wykorzystywane w leczeniu różnych schorzeń. Stosowana od wielu lat w medycynie naturalnej Inków obecnie stała się obiektem zainteresowań badaczy medycyny współczesnej, którzy pragną sprawdzić, czy tak naprawdę jest ona taka zdrowa, jak się podejrzewa.

Właściwości zdrowotne pau d’arco

W plemionach Ameryki Południowej i Środkowej „herbata Inków” znajduje zastosowanie w leczeniu najróżniejszych dolegliwości. Niektórzy sięgają po nią przy biegunce czy gorączce. Inni wykorzystują ją do pozbycia się uporczywego bólu gardła, jak również jako lek na malarię czy anemię. Są również tacy, którym pau d’arco służy jako lek na wrzody żołądka, zapalenie stawów czy chorobę Parkinsona. Zwolennicy rośliny uważają, iż regularne jej przyjmowanie łagodzi infekcje, wspomaga trawienie, zredukuje stany zapalne, wzmocni układ odpornościowy, wypłucze toksyny z organizmu, jak również uchroni przed chorobami układu krążenia oraz nadciśnieniem tętniczym. Dotychczas przeprowadzone badania laboratoryjne i eksperymenty na zwierzętach wykazały, iż lapacho rzeczywiście może działać wspomagająco w leczeniu niektórych chorób oraz im zapobiegać. Bezpośrednią przyczyną takiego działania może być obecność w niej takich składników jak liczne pierwiastki mineralne (w tym potas, wapń, żelazo, magnez i mangan), koenzym Q10, kwercetyna, alkaloidy, saponiny steroidowe czy karnasol. Godne zwrócenia uwagi właściwości wykazują dwie substancje czynne wyizolowane z pau d’arco: lapachol i beta-lapachon. Wyciąg z kory lapacho stymuluje do działania komórki układu odpornościowego, zabija grzyby i bakterie, a przy tym neutralizuje wirusy grypy. Co za tym idzie, pau d’arco może wykazywać właściwości immunostymulujące, tj. wzmacniające układ odpornościowy. Co więcej, napar z lapacho minimalizuje wydzielanie kwasu żółciowego oraz stymuluje wydzielanie śluzu, w związku z czym wspiera łagodzenie objawów choroby wrzodowej.