Książeczka sanepidowska może się okazać jednym z tych czynników, które z znacznym stopniu ułatwią nam szukanie pracy. Dlaczego warto ją wyrobić?
Książeczka sanepidowska to przepustka, dzięki której możemy znaleźć pracę w wielu miejscach. Książeczka taka jest niezbędna w gastronomii, muszą ją też posiadać osoby pracujące w sklepach – szczególnie w tych, w których pracownicy mają kontakt z produktami spożywczymi.
Wyrobienie książeczki sanepidowskiej ma na celu sprawdzenie, czy dana osoba nie jest zakażona pałeczkami duru brzusznego lub pałeczkami z rodzaju Salmonella. Dzięki takiej książeczce można też sprawdzić, czy osoba starająca się o prace w danym miejscu nie jest nosicielem prątków gruźlicy lub innych czynników chorobotwórczych. Dobry stan zdrowia, potwierdzony wynikami odpowiednich badań, ułatwia szukanie pracy i sprawia, że zwiększa się szansa na zatrudnienie w sklepie lub w innym punkcie, w którym personel ma większy lub mniejszy kontakt z żywnością.
Jak wyrobić taką książeczkę? Książeczka sanepidowska jest wydawana przez lekarza – specjalistę z zakresu medycyny pracy. Wystawia on ją na podstawie badań laboratoryjnych, które wykonuje każda stacja Sanepid. To właśnie w niej, przez trzy kolejne dni, należy zostawiać odpowiednio przygotowany materiał do badania. Z wynikami takiego badania należy się udać do lekarza, który oceni stan naszego zdrowia. W chwili, gdy nasze wyniki będą dobre, otrzymamy dokument, który może okazać się wielkim walorem na współczesnym rynku pracy.