Spirulina: co warto wiedzieć na temat jej właściwości?

Spirulina cieszy się coraz większym zainteresowaniem w gronie tych osób, które chcą w naturalny sposób wspierać swój organizm. Jak można wykorzystać niezwykłą moc spiruliny? W jakich sytuacjach może się ona okazać dla człowieka cennym wsparciem?

Spirulina to ciekawa alga, której lecznicze właściwości są coraz lepiej znane. Alga ta roślinie tylko w krystalicznie czystej wodzie, a z jej uprawami można się spotkać m. in. w Chinach oraz w Meksyku. Warto podkreślić, że spirulina stała się znana głównie dzięki Aztekom, którzy przyrządzali z niej smaczne ciasteczka o wielkiej wartości odżywczej i charakterystycznej barwie. Dziś nasza wiedza na temat spiruliny jest dość szeroka, zatem preparaty z jej udziałem stają się coraz bardziej popularne. Alga ta zajmuje jednocześnie coraz ważniejsze miejsce w zdrowej diecie, a o jej ogromnej wartości odżywczej decyduje m. in. spora ilość białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów, które dodają nam sporo energii do działania. Spirulina jest też doskonałym źródłem tak ważnych dla zdrowia minerałów, jak żelazo, cynk oraz potas. W aldze tej nie brak również witamin, np. witamin C i E oraz witamin z grupy B.

Co wiemy na temat leczniczej mocy tej algi?

Wiadomo, że spirulina to dodatek do menu, który może zapewnić nam skuteczną ochronę przed udarem mózgu. Alga ta świetnie sprawdza się również przy problemach ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Zdrowa dieta z jej udziałem ceniona jest też w profilaktyce chorób nowotworowych, które stają się coraz większym wyzwaniem dla współczesnej medycyny. Alga ta wspiera nas jednocześnie w walce z toksynami oraz ciężkimi metalami, a detoks z jej udziałem każdemu z nas wyjdzie na zdrowie.