Zawód kucharza kiedyś nie był szczególnie ceniony a młodzi ludzie nie chcieli kształcić się w tym kierunku. W dzisiejszych czasach jest zupełnie inaczej. Kucharz jest zawodem bardzo pożądanym. Aby stać się dobrym kucharzem najlepiej jest skończyć dobre technikum gastronomiczne, takie, które da nam możliwość praktykowania w wielu miejscach.
Kucharzem może być zarówno kobieta jak i mężczyzna, choć w dobrych hotelach spotykamy głównie mężczyzn. Zapotrzebowanie na kucharzy będzie stale rosnąć, bo nasz rynek gastronomiczny dynamicznie się rozwija. Polacy bardzo chętnie stołują się na mieście, lubią chodzić do eleganckich restauracji. Wiele, więc wskazuje na to, że w tym zawodzie będzie można zarabiać coraz więcej. Nie jest to jednak zawód łatwy. Żeby być dobrym kucharzem trzeba mieć pasję do gotowania. To zawód, w którym ciągle trzeba się uczyć, trzeba też być kreatywnym. Nie wystarczy nauczyć się przygotowywać kilka przepisów. Dzisiaj menu dynamicznie się zmienia, ciągle dochodzą nowe produkty, zmienia się moda na dekorowanie potraw. Praca kucharza w restauracji nie jest lekka. Tutaj pracuje się przez cały czas na nogach i to w dużym napięciu. Godziny pracy też są bardzo różne, przecież pracuje się też w nocy na przyjęciach weselnych. Kucharz musi być bardzo dobrym organizatorem, musi mieć podzielność uwagi i umieć zarządzać zespołem. Stres w tej pracy jest bardzo duży. Trzeba też uważać na siebie, żeby się nie skaleczyć, nie oparzyć, nie zapomnieć, że potrawa została na ogniu. Kucharz to trudny zawód, który jednak może przynosić dużą satysfakcje.